Peltolan mäkitupalaismuseo

Osoite
Tammijärventie 164, 19910 Luhanka

Paikkakunta
Luhanka

Puhelin
040 7157030

www
http://luhangankotiseutuyhdistys.yhdistysavain.fi/

S-posti
makitupalaismuseo@gmail.com

Avoinna
7.6.-9.8, joka päivä 11.00-17.00

Lisätietoja

Luhangan nähtävyys ja kansallinen kulttuuriaarre - Peltolan Mäkitupalaismuseo

 

Tammijärvellä oleva museokokonaisuus on ainutlaatuinen maailmassa.  Se on osa elävää suomalaista sosiaalihistoriaa.

Rakennukset, interiöörit sekä esineistö kertovat konkreettisesti siitä köyhästä ja kovasta elämästä, jota mäkitupalaiset viettivät 1900-luvun alkuvuosikymmenille saakka.

Mäkitupalaismuseon vanhimmat rakennukset ovat peräisin jo 1700-luvulta. Alue on osa Mäentaloa ja sitä kutsutaan Peltolan kyläksi. Siellä on 19 rakennusta mm. Isotupa, Keski-rakennus, Juliuksen rakennus, aittoja, navetta, latoja, hevostalli, savusauna ja asuinrakennus.

Vuosien varrella vanhoja rakennuksia on pidetty kunnossa Luhangan Kotiseutuyhdistyksen voimin.

Mäkitupalaisalueella asui aikoinaan useampi perhe jopa neljä perhettä kerralla. Jokaisella perheellä oli oma navetta, jossa oli yksi tai kaksi lehmää ja syksyllä teurastettava sika. Jokaisella perheellä oli myöskin ½ hehtaaria peltoa viljeltävävään.

Mäkitupalaisilla oli tiettyä velvoituksia maanomistajaansa kohtaan, sillä veroja maksaakseen heidän täytyi tehdä työtä isännälle 4 viikkoa vuodessa. Ylimääräisestä työstä he saivat palkan esim. heinänteosta talonisännälle. 

Mäkitupalaisten oikeuksiin kuului talon hevosten käyttöoikeus mm. polttopuiden hakemiseen talon mailta. He eivät olleet maanviljelijöitä torpparien tapaan, vaan elättivät itseään palkkatyöllä, jota tekivät isännilleen tai muille tilallisille. 

Vuoden 1919 torpparilain perusteella mäkitupalaisetkin saivat lunastaa töllinsä itselleen. Kylä tyhjeni vasta 1960-luvulla, jolloin viimeiset asukkaat muuttivat kirkolle.

« Edellinen · Takaisin · seuraava »